Meer info bij de specialisaties
​
1. Bobath therapie of neuro-development-treatment (N.D.T)
Dit is een specifieke aanpak voor kinderen met Cerebrale parese en andere neurologische aandoeningen. De doelgroepen voor Bobath therapie zijn kinderen met: cerebrale parese, tonusregulatieproblemen (te lage tonus, verhoogde tonus), torticollis, voorkeurshoudingen, prematuren, dysmaturen, een spierziekte, spina bifida, tenenlopers en risicobaby’s (kinderen na een moeilijke bevalling, met een lage abgarscore..). Deze kinderen ontwikkelen vertraagd en/of anders.
​
2. Ontwikkelingsgerichte kinesitherapie
Dit in de vroegtijdige ontwikkeling (0-2,5j) kan gezien worden als het spelend verwerven van mijlpalen zoals het rollen, sluipen en kruipen, zitten, staan en stappen.
Ook fijn motore vaardigheden komen aan bod zoals het verwerven van middellijnoriëntatie , pincetgreep, pointeren, potloodgreep.. eigen aan de leeftijd van het kind.
periode: 3 maanden
​
3. Ademhalingskinesitherapie Bouncing en drainage
Dit zijn technieken die gebruikt worden bij baby’s en jonge kinderen die herstellen van een acute bronchiolitis (RSV) of bronchitis. Bij aanhoudende klachten als slijmvorming, piepende ademhaling, hoorbare reutels en hoesten is ademhalingskinesitherapie zeker aangewezen. De therapie start met het opsporen van fluimen en het controleren van de ventilatie in de verschillende longdelen. Het ritmisch op en neer bewegen op een zitbal (bouncing) maakt de baby rustig en via modulatie van de ademhaling worden de fluimen losgemaakt. Drainage zorgt voor verplaatsing van losse fluimen richting luchtpijp om achtereenvolgens opgehoest te worden. Het voordeel is dat de medicatie nu dieper in de longen kan inwerken, de baby rustiger wordt en beter eet en slaapt.
periode: 3 maanden
4. Workshop Baby power: Coaching ouder - kind in de vroege motorische ontwikkeling
Ben je een ouder die met vragen zit en wil weten wat ze van haar kind mag verwachten op welbepaalde leeftijden, hoe je je baby kan stimuleren in zijn ontwikkeling…? Dan is deze workshop beslist iets voor jou. Je maakt kennis met andere ouders, leert waar je baby aan toe is en oefent op het niveau van jou zoon of dochter. Als professioneel therapeut ben ik ervan overtuigd dat ik samen met de ouders heel wat kan bereiken door het geven van adviezen en het begeleiden van de ouders in stimulatie van de motoriek en spelontwikkeling.
​
Workshop Baby Power 2021
​
De baby’s kunnen langskomen op de leeftijd van
3 maanden, op 6 maanden, op 9 maanden en 12maanden.
​
De reeks kan uitgebreid worden voor kinderen van 18 maanden en 2,5jaar
Startdata
-
Dinsdag 2 februari 2021 - Uur: 13u15 tot 14u15 - baby’s van 3 maanden
-
Dinsdag 9 februari 2021 - Uur: 17u – 18u – baby’s van 6 maanden
-
Dinsdag 23 februari 2021 – Uur: 17u- 18u – baby’s van 9 maanden
-
Dinsdag 2 maart 2021 – Uur: 17u-18u – baby’s van 12 maanden
Aantal deelnemers
max 6 per sessie
Bij voldoende interesse kunnen de groepjes opgesplitst worden
Meebrengen
handdoek of onderlegger – knuffel en fopspeen
Kostprijs
20 euro per sessie
​
​
5. Functioneel motorische therapie bij peuters en kleuters
Dit is gericht op het progressief verwerven van basisvaardigheden en functionele vaardigheden eigen aan de leeftijd. De peuter/kleuter leert lopen, springen, op 1 been staan en complexere vaardigheden zoals hinkelen, touwspringen en een koprol maken. Ook de fijne motoriek met inbegrip van de grafomotoriek wordt gestimuleerd. De peuter start met krabbelen en het bouwen van een toren en evolueert naar vloeiend kleuren, tekenen, knippen en bouwen van constructies . Hij of zij leert zich volledig zelfstandig aan en uitkleden, fietsen, veteren en wordt voorbereid op het schrijven in de 3de kleuterklas.
​
6. Schrijfmotoriek – periode 3 maanden
Voor kinderen van het 1ste en 2de leerjaar met schrijfmotore problemen bieden wij een driemaandelijks schrijfprogramma ‘Ik kan het’ aan met huistaak voor automatisering. Bij aanvang therapie wordt een schrijftest afgenomen, de specifieke hoofdproblemen samen met ouders en kind overlopen en therapiedoelen opgesteld.
periode: 3 maanden
7. Watergewenning, voorbereidend zwemmen en leren zwemmen
Kinderen met een diagnose en/ofspecifieke noden kunnen meestal niet terecht in het normale circuit van watergewenning en leren zwemmen. Zelfs individuele zwemlessen kunnen tekortschieten om je kind te leren zwemmen. Daarom organiseren wij binnen de kinesitherapie 2 sessies van 10 lessen op dinsdag en donderdag tussen 17u en 18u30 in het zwembad te Middelkerke. Nieuwe kandidaten worden uitgenodigd voor een testlesje om hun niveau te bepalen (voor aanvang van de lessenreeks). Na afloop krijgt iedereen een individueel evaluatie en brevetje mee.
​
8. Typ 10
Dit is een unieke typmethode die bestaat uit een 10-tal individuele lessen met als einddoel het blind typen met tien vingers. De lessenreeks is voornamelijk bedoeld voor kinderen met DCD, dyslexie, schrijfmotore problemen en kinderen voor wie het tempo van de normale typlessen niet haalbaar is.